ALKONY A KAB-HEGYEN



Az év utolsó előtti napján a kialakulóban lévő inverzió miatt a Kab-hegyre mentem napnyugtát, holdnyugtát és egyebeket fotózni. A látvány minden várakozást felülmúlt, életem legfantasztikusabb holdnyugtájával és nem kevésbé varázslatos napnyugtával vonta el a figyelmememt az egyre élénkebb és egyre hidegebb szélről.

Felérve a hegytetőre már látszott az alsó légrétegek egyre párásabbá válása, és a horizonton a határozott sáv, ami az inverziós határréteget mutatta.

inv1230

inv2


Amint a Nap kb. 3 fokra megközelítette a horizontot, már kezdett rajta a délibábhatás látszani, majd ez erősebb és erősebb lett. Kék- és zöld sugarak szakadtak le róla egymás után.


A napnyugta fotói (Katt a képre az album megnyitásához!):

Mock mirage sunset 2016-12-30


Animáció a napnyugtáról:




Miután a nap lement, hamarosan láthatóvá lett a holdsarló, eleinte épp csak egy hajszálvékony ívként, majd egyre fényesebben. Természetesen ez is "elszenvedte" az inverzióhoz közeledve a délibábos hatásokat. Sajnos a szél egyre jobban fújt, és sok képet berázott, de szerencsére maradt használható. A sarló mellett megjelent a földfény is, persze nem a klasszikus "hamuszürke", hanem aranysárga majd narancsos, végül vörös színben. A horizontnál a sarló már mindenre emlékeztetett, csak a Holdra nem, cikkcakkos vonala számtalan kis zöld fény foltocskával színezetten ragyogott... Az elméleti holdnyugta után még két percig látszott az inverziós rétegben a Hold, bár ekkor már csak sötétvörös kusza vonalként (illetve a földfény sötétbarnás-vöröses nyomként) tűnt fel.


Képek a holdnyugtáról (Katt a képre az album megnyitásához!)

Mock mirage moonset 2016-12-30


Animálva a holdnyugta végső fázisa (a szél rázása miatt a korábbi képeket nem volt érdemes animálni):




Kivágva a legérdekesebb pillanatok a holdnyugtából:

holdlesq1230


Bár az ég remek volt, pont a szél miatt nem álltam neki az üstököst teleobival fotózni, nem lett volna értelme, mert használhatatlan képek sokasága született volna csak. 50mm obival készült 6 percnyi kép, szerencsére az üstökös ezen is kiválóan látszik, és még a csóva is szépen kivehető.


45p_1230_50mm_6min

és inverzben:

45p_1230_50mm_6min_inv


Persze a napokban már szokásossá vált légkörfény is megjelent, bár nem volt túl erős (valószínűleg később élénkebb lett), rövid animáció róla:




Nem maradt el az esti bolygófotózás sem, ezúttal készült egy panoráma is, ahol a bolygók mellett még az üstökös is látszik.

pan2marked


Csak a bolygók:

nmv1230


Látszott az állatövi fény is - bár a torony világítása miatt nem a legjobb hely az alkonyi állatövi fény fotózására a hely.

zod1230


Fantasztikus este volt, és ha a szél miatt nem fagyok csonttá, biztos, hogy még tovább maradtam volna.



(c) Landy-Gyebnár Mónika 2016